Fiffiga föreningen!
Notiser om saker ni kan fundera på, när ni ändå renoverar och grejar.

Dåligt med vatten i kranen? Det kan bero på att det kommit smuts och kalk i det lilla filtret som sitter längst ut i kranen. Det kan man skruva loss. På bilden finns inte mycket, lite kalk och någon liten sten, men det kan täppa till om det är mycket.
Speciellt om det varit arbeten på vattenledningarna i området, kommer det med mycket som fastnar här. En skiftnyckel för att försiktigt lossa den, skruva loss den och skölja rent så blir det rent och vattnet flödar bättre.

Rengör dina nycklar: Ibland kan cylinderlåset (som sitter ihop med handtaget i dörren) kärva lite och nyckeln vill inte gå runt. Det kan bero på att det finns smuts och beläggningar i de gropar som finns i nyckeln. Tag en nagelborste och lite tvättmedel (inte diskmedel) och skrubba rent, skölj av och torka, så öppnar låset lättare.

Ska du borra i betongen, gör det med en riktig borrmaskin! Betongen är hård och med en billig borrmaskin gnager och gnager man och kommer ingen vart och man håller på i evigheter! Med en riktig slagborrmaskin går det snabbt och du stör grannarna kortare tid.

Diskbänksskåp med läckageskydd, här en aluminiumplåt. Finns också som en gummiduk.
Genomföringarna för rören är tätade och kanten är uppvikt.
Kontakta rörläggare för mer info.

Vattenlåset som är lätt att komma åt: Under handfatet sitter vattenlåset som ska hindra dålig lukt att komma upp. I detta samlas ofta hår och tvålrester som kan täppa igen den. Att rengöra denna är besvärligt och medför att man får slabba med vatten och hinkar under handfatet.

En ny lösning finns på problemet som gör det enkelt: vattenlåset sitter åtkomligt från ovansidan och man lyfter bara upp det hela och kan enkelt göra rent i vattenlåset, som är lätt att ta isär. Inget mera spill under handfatet!

Toa-stol som är lätt att hålla ren: Den gängse toastolen har spolning inifrån runt hela skålen. De nya modellerna har bara vattenutsläpp i bakkant och sedan rinner vattnet längs kanten helt synligt och den blir mycket lätt att hålla ren.

Installation av tvättmaskin: Vattenledningen till tvättmaskinen ska ha en avstängning och de finns i snygga utföranden och med enkel hantering: Man vrider bara ett vred 90 grader (ett kvarts varv). På bilcen finns också en extra säkerhet, en liten mätare som bara släpper fram ett antal liter vatten åt gången. Skulle olyckan vara framme och slangen börja läcka stänger denna av efter ett tag. Det påverkar inte den normala driften, när maskinen stänger av påfyllningen nollställs säkerhetsventilen.

Vattensäkert i källaren: Det tycks ju vara någon form av naturlag att det svämmar över i källaren med ojämna mellanrum. Trist att behöva slänga en massa grejor som blivit vattenskadat.
Det finns några enkla knep man kan ta till:

  • Ställ aldrig något direkt på golvet, om det inte är väldigt vattentåligt.
  • Använd hyllor och lägg nedersta hyllan åtminstone 15 cm över golvet (stuva inget under nedersta hyllan naturligtvis!)
  • Förvara dyra eller vattenkänsliga saker på de övre hyllorna
  • Förvara vattenkänsliga saker i  täta plastlådor. Flyttkartonger i papp är som svampar när de blir blöta.
  • Om något måste stå på golvet, ställ det i en plastbalja som har minst 20 cm hög kant